Sjömanstraditionen talar om att efter att Lord Nelson stupade vid slaget vid Trafalgar år 1805 så
uppfanns en maträtt efter sjöhjälten som fick namnen "BEEF NELSON" eller i vanligt sjömanstal "Sjömansbiff".
Det som dock är fastställt är att den härstammar från flamländska sjöfarare som ville ha en mättande
och enkel gryta till sjöss. I originalreceptet görs Beef Nelson på oxfile!

 

Håkans SJÖMANSBIFF Vindleka


4-6 utsvultna sjöbusar
6-8 personer på land

Köttbuljong
Börja med att koka en välsmakande köttbuljong på ca 800 gr märgben
Bryn köttben och de slamsor som putsats från köttet i generöst med smör.
Flytta över till gryta, slå på vatten och Porter.

Koka upp och skumma.

Tillsätt

1 kruka persiljestjälkar
4 lagerblad
3 morötter
2 palsternackor
1 bit rotselleri
½ l Carnegie Porter 3,5
½ l vatten (eller porter för än fylligare smak)
2 tsk salt
15 svartpepparkorn
5 sardeller
  smör

Spara persiljebladen till serveringen.
Låt sjuda under lock i minst 2 timmar.
Smaka av med salt.


Sjömansbiff

6-8 bakpotatisar
1,6 kg nötkött typ nötrulle, fransyska eller rostbiff
250 gr rökt sidfläsk
5 stora gula lökar
2 x ½ l Carnegie Porter 3,5
8 lagerblad
½ dl torkad Karl Johan svamp
  salt, nymalen svartpeppar
2 msk vetemjöl hoprört med smör
 
Till servering
1 kruka kruspersilja, bladen
2,5 dl gräddfil
  skivad och strimlad saltgurka

Skär köttet i centimetertjocka skivor. Putsa väl, skär bort senor.
Skär sidfläsket i tärningar.
Skala och dela löken, skär i ½ cm tjocka skivor
Salta och peppra köttet med grovmalen svartpeppar och salt. Bryn kraftigt i smör.
Bryn också sidfläsk och lök i rejält med smör. Löken skall karamelliseras (vara lite bränd) i kanterna.
 
Skala och skiva potatisen i centimetertjocka skivor.
Varva i en stor gryta, tillsätt svamp och lagerblad mellan varven.
Klicka i smör/mjölblandningen.
Tillsätt porter, fyll på med köttbuljong tills det täcker potatis och kött.
Låt grytan sjuda minst en timma, (gärna två-tre).
Låt svalna och mogna ett dygn i kyl.

Vid servering: Värm upp, låt sjuda i 30 min.
Strö över klippt persilja och servera med gräddfil och saltgurka.

Tips
Tillsätt morot så blir det Norrländsk Sjömansbiff.
Tillsätt finskurna rotfukter vid uppvärmningen.
Frys in köttbuljongen, som ev. blir över, i istärningsfack!